Loading color scheme

Κατανόηση υλικού υπολογιστών

Στην ELITECH είναι δουλειά μας να επισκευαζουμε τα φυσικά κομμάτια και τα ανταλλακτικά που αποτελούν το υλικό του υπολογιστή. Μιλάμε από την άποψη της μνήμης RAM , των καρτών, των μονάδων δίσκου, αλλά ακόμη και όταν μιλάμε για αυτήν την ορολογία, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι όλοι καλά εξοικειωμένοι με την ανατομία των υπολογιστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε αυτόν τον πρακτικό οδηγό στα κύρια στοιχεία, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τι εξετάζουμε όταν επιδιορθώνουμε τη συσκευή σας.


Μητρική πλακέτα


Ο υπολογιστής είναι μια σύνθετη σύνδεση μερών που πρέπει όλοι να επικοινωνούν μεταξύ τους για την εκτέλεση εντολών χρήστη. Το στοιχείο που επιτρέπει αυτήν την κρίσιμη επικοινωνία είναι η μητρική πλακέτα. Κάθε φυσικό κομμάτι της συσκευής σας συνδέεται με τη μητρική πλακέτα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερθέρμανση  σε αυτό το κρίσιμο στοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά και σε άλλα μέρη. 

Κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)


Κάθε συσκευή που επεξεργάζεται πληροφορίες χρειάζεται έναν εγκέφαλο και στους υπολογιστές, αυτή είναι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Η ταχύτητα και ο αριθμός των πυρήνων της CPU είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτρέψετε στον υπολογιστή σας να εκτελεί πολλές εργασίες αποτελεσματικά. Λόγω του πόσο κεντρική είναι η CPU, σφάλματα και ελαττώματα στη λειτουργία της μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όλο το σύστημα που μπορεί να απαιτούν αντικατάσταση CPU.

Μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM)


Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης είναι το κομμάτι υλικού στον υπολογιστή σας που λειτουργεί σαν ανθρώπινη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Τυχόν πληροφορίες ή δεδομένα που χρησιμοποιούνται ενεργά και δημιουργούνται από προγράμματα στη συσκευή σας αποθηκεύονται για εύκολη πρόσβαση στο στοιχείο RAM. Αυτό επιτρέπει την ομαλή, γρήγορη λειτουργία των εργασιών του υπολογιστή σας. Για αυτόν τον λόγο, εάν κάτι πάει στραβά στη μνήμη RAM σας, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι τα προγράμματά σας δεν λειτουργούν πλέον γρήγορα, καθώς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από το σκληρό δίσκο. Αυτό προκαλεί επίσης περιττή φθορά στον σκληρό δίσκο, οπότε συνιστούμε πάντα να αντικαθιστάτε αμέσως την ελαττωματική μνήμη RAM.

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (Τροφοδοτικό)


Αυτό το τμήμα του υπολογιστή σας λαμβάνει  εναλλασσόμενου ρεύμα από εξωτερικές  πηγές και το μετατρέπει σε συνεχές ρεύμα (συνεχής τροφοδοσία ρεύματος) έτσι ώστε όλα τα άλλα εξαρτήματα υλικού να μπορούν να λειτουργούν χωρίς διακοπή. Το τροφοδοτικό ρυθμίζει επίσης τη θερμότητα για τη συσκευή σας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση. Ένα ελαττωματικό τροφοδοτικό, επομένως, μπορεί να προκαλέσει μηχανικά προβλήματα με βάση τη θερμότητα για τα υπόλοιπα εσωτερικά μέρη του υπολογιστή σας.

Σκληρός δίσκος (HDD) ή Μονάδα στερεάς κατάστασης (SSD)

Ο σκληρός δίσκος και η μονάδα στερεάς κατάστασης SSD  λειτουργούν ως μακροχρόνια αποθήκευση μνήμης για πληροφορίες και δεδομένα. Όποια και αν είναι η χρήση του υπολογιστή σας, αυτές οι μονάδες δίσκου χρησιμεύουν ως η κύρια και συσκευή αποθήκευσης για το λειτουργικό σας σύστημα, το λογισμικό και τα αρχεία σας. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα φυσικό στοιχείο, ο υπολογιστής σας μπορεί πάντα να έχει πρόσβαση σε αυτό, σε αντίθεση με τη μνήμη RAM, η οποία αδειάζεται όταν δεν λειτουργεί ενεργά. Στην περίπτωση ενός σκληρού δίσκου, ο οποίος αποτελείται από κινούμενα μέρη, καθώς ο υπολογιστής γράφει συνεχώς και διαβάζει πληροφορίες σχετικά με αυτόν, μπορεί να φθαρεί και να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του υπολογιστή σας. Από την άλλη πλευρά, καθώς η μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης δεν έχει κινούμενα μέρη αλλά εκτελεί την ίδια λειτουργία, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και μακροζωία για τη συσκευή σας, αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο.

Κάρτα βίντεο

Για να μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει μέσα στον υπολογιστή σας, χρειάζεστε μια ειδική κάρτα που στέλνει γραφικές πληροφορίες στην οθόνη σας (ή σε άλλη οθόνη). Αυτή η κάρτα βίντεο προσαρτάται στη μητρική πλακέτα. Η χρήση προγραμμάτων ή λογισμικού με βαριά γραφικά (παιχνίδια, προγράμματα σχεδίασης κ.λπ.) μπορεί να υπερφορτώσει την κάρτα βίντεο, προκαλώντας προβλήματα με την υπερθέρμανση ή την πρόσβαση στη μνήμη RAM.